maanantai 30. marraskuuta 2009

Kantapään kautta

Kantapään neulominen ei ole ollut helppoa aiemminkaan! Alla olevasta artikkelista voi lukea, kuinka kantapään neulomista pyrittiin välttämään jo 72 vuotta sitten. Itselleni kyseinen neulos on tuttu unisukistani, joissa kantapäättömyys on vain hyvästä. Sopii kysyä miksi artikkelissa mainitaan erikseen kyseisen mallisen sukan sopivan urheilun lisäksi miehille ja lapsille. Miksei kantapäätön sukka sopinut myös naiselle?

Neulokaa sukka ilman kantapäätä!
Julkaistu Lotta Svärd -lehdessä 3/1937
Talviurheilussa tarvitaan monenlaisia lämpimiä varusteita, joista lapasen valmistus jo selostettiin viime numerossa. Tällä kertaa tarkastelemme vielä yksinkertaisen urheilusukan tekotapaa.

Sukan mallikerta

Urheilusukkien kanssa käytettävät puolisukat voidaan helposti valmistaa käyttäen n.s. kierremallia, jolloin päästään monimutkaisen kantapään neulomisesta. Tällainen sukka neulotaan suoraan pussiksi, joka jalkaan vedettynä soveltuu täydelleen jalan mukaan johtuen jo mainitusta kierreneuleesta, jolla se valmistetaan.
Urheilusukiksi sopivaa lankaa on nykyään liikkeissä runsaat valikoimat. Halpaa ja kaunista on myös kotona kehrätty värjäämätön villalanka, joka saa olla tavallista sukkalankaa paksumpaa. Puikotkin valitaan tavallisia sukkapuikkoja paksummiksi.
Silmukoita luodaan parillinen lukumäärä n. 12-14-16 silmukkaa puikolle. Ensimmäinen kerros neulotaan vuoroin neljä silmukkaa oikein – neljä nurin. Seuraava kerros neulotaan samoin, mutta nämä neljän ryhmät siirtyvät yhden silmukan verran vasemmalle. Viimeisellä puikolla pitää olla yksi silmukka vähemmän kuin muilla, jotta oikein ja nurjan silmukan ryhmät säilyvät yhtä leveinä ja jatkuvat kierteisesti.
Näin jatketaan kerros kerrokselta kunnes sukka on sopivan pituinen (sukka on sovitettava jalkaan kosk'ei kantapäättömän sukan pituutta voida muuten tarkoin määrätä).
Loppukavennukseksi sopii sädekavennus. Kierteet loppuvat kauniista jos koetetaan sovittaa kavennus (ylivetämiskavennus) oikean raidan alkuun tai loppuun.
Sukan suuosa neulotaan viimeiseksi. Siitä tehdään mahdollisimman koristeellinen koska se käännetään kengän päälle. Kaunista saadaan joko käyttäen kuvioneuletta tai jäljentämällä silmukoista. Jälkimmäisesti on tässä muutama esimerkki. Kuviot on ommeltu värikkäillä langoilla.

Sukan suu

Kierresukka sopii paitsi urheilutarkoituksiin myös miesten ja lasten sukaksi. Se on nim. hyvin kestävä johtuen siitä, ettei kantapäällä ole määrättyä paikkaa, vaan voidaan sukkaa kääntää jalassa mielin määrin.
Glory Lyytinen
Powered by Qumana

2 kommenttia:

aura kirjoitti...

Naiset ehkä hallitsee paremmin sukan laittamisen jalkaan niin, että kantapää osuu kohdalleen:).

Voisitko mahdollistaa kommentoinnin meille vuodatuksenkin käyttäjille, eli olisi kiva, jos olisi vaihtoehto nimi/url-osoite.

Eevu kirjoitti...

Aura: voi olla, että naiset ovat tarkempia sellaisissa asioissa.

Nyt pitäisi kommentoinnin sujua helpommin. Enpä ollut huomannut kyseistä asiaa lainkaan. Kiitos tiedosta!